joi, 23 octombrie 2008

cum facem faţă crizei financiare

Pentru a supravieţui crizei, trebuie mai întâi să ştim cât producem şi cât cheltuim (într-o lună de zile să zicem). Putem ţine evidenţa online pe mycash.ro de exemplu sau într-un fişier excel, dacă nu avem încredere în internet. Probabil nu ne putem suplimenta veniturile peste noapte, însă cursul valutar,ratele care tot cresc la bancă, proprietarul care ne măreşte chiria sau copiii care urlă că vor te-miri-ce ne ameninţă bruma de salariu. Ce e de făcut? Ne apucăm de furat? E prea târziu, ne-au luat-o alţii înainte şi oricum piaţa e deja saturată de hoţi (e posibil să apară şi hoţi şomeri în curând!). Dacă din nşpe motive nu ne putem lua un al doilea job, nu ne rămâne decât să facem economie drastică, să strângem cureaua.

În primul rând, eliminăm toate cheltuielile inutile- pentru mine cel puţin, cablul tv este o cheltuială complet inutilă pe care voi încerca s-o elimin cât de curând. Mai sunt apoi comisioanele lunare percepute de banci pentru a vă trimite extrasul de cont acasă (un exemplu în acest sens e EFG Retail Services -carduri euroline şi promptactiv- care de la 01.11.08 va introduce un comision de 4.5 lei pentru o hârtie pe care ţi-o trimite acasă). Nu uitaţi să vă plătiţi facturile şi ratele la timp (mai ales acolo unde se percep penalizări nesimţite) nu rezolvăm nimic încercând să ne răzbunăm pe bănci nemaiplătind rata la timp, tot noi vom avea de suferit.
Cheltuielile care nu se pot elimina trebuiesc reduse. Românul clasic vorbeşte mult la telefon, lasă becurile aprinse prin casă, tv-ul pornit şi cumpară mâncare prea multă pe care apoi o aruncă. Negociaţi contractul de abonament cu operatorul de telefonie mobilă (dacă aveţi vechime în reţea veţi primi anumite beneficii, totul e să ştiţi cum să puneţi problema). Deşurubaţi becurile de pe hol pentru a nu fi tentat să le mai aprindeţi şi cumpăraţi becuri economice pentru camerele de zi sau dormitoare (ideal ar fi să aveţi peste tot becuri eco). Nu cred că va fi dat afară cineva de la muncă dacă are chiloţii sifonaţi(da, sunt femei care calcă până şi chiloţii!). Ce ar mai fi de zis? Ah, da, tot despre boala vorbitului la telefon. Oameni buni, s-a inventat mailul, messengerul folosiţi-le cu încredere. Telefonul mobil este doar pentru urgenţe, nu pentru a-ţi dicta memoriile (da, e valabil şi pentru cei care au full option de la cosmote - gândiţi-vă că veţi ramâne fără baterie într-un moment critic!).

Nu cumpăraţi nimic sub imboldul unei dorinţe de moment (pe astfel de pofte ale omului se bazează producătorii de dulciuri, de alcool, de ţigări, de souveniruri etc). Gândiţi-vă de 5 ori înainte, verificaţi în mai multe locaţii (mai ales pentru produsele mai scumpe, n-o să colidăm juma' de oraş doar pentru a găsi un snickers mai ieftin).

Probabil mi-au scăpat multe chestii, dacă voi aveţi alte idei, eu vă ofer găzduire gratis pentru ele :p

2 comentarii:

Anonim spunea...

true...

Cristina-Andreea Nourescu spunea...

Traim in Romania si asta ne ocupa mai tot timpul...


View My Stats