duminică, 28 octombrie 2007

Eros si magie in Renastere. 1484- Ioan Petru Culianu


Vinculum quippe vinculorum amor est. - Intr-adevar, legatura legaturilor este iubirea.

"Iubirea este fundamentul tuturor afectiunilor. Cel ce nu iubeste nimic, n-are nimic de temut, de sperat, de laudat, de indraznit, de dispretuit, de acuzat, de scuzat, de egalat, nimic ca sa se umileasca, sa se infurie. Pe scurt, nu poate fi afectat in niciun fel." Este vorba bineinteles de manipulatorul insusi, care, exercitand un control absolut asupra sferei erosului, a stiut sa se puna la adapost de orice vinculum, de toate capcanele pe care i le intinde iubirea.

In medicina Antichitatii si a Renasterii, manifestarile exterioare ale spiritului erau vocea si sperma. De aceea se credea ca nu este bine sa vorbesti prea mult si sa ejaculezi, pentru ca astfel iti scade forta interioara si spiritul este afectat(pneumatoree)

Relatiile dintre indivizi sunt reglate dupa niste criterii "erotice", in sensul cel mai larg al acestui adjectiv, iar societatea este magie in actiune. Magicianul se ocupa astazi de relatii publice, de propaganda, de prospectarea pietei, de anchete sociologice, de publicitate, informatie, contrainformatie si dezinformatie, de cenzura, de spionaj si chiar de criptografie. Functia manipulatorului braunian a fost preluata de Stat care produce instrumentele ideologice necesare in vedera obtinerii unei societati uniforme.

Cele mai eficace formule in magie sunt cele optative, pentru ca ele provin din inima, care este centrul omului micro-cosmos.

Cartea poatew fi comandata de aici

Niciun comentariu:


View My Stats