luni, 25 iunie 2007

rusii astia chiar se pricep la romane


Dincolo de vestibul e un coridor, lung de cel mult cinsprezece-douazeci de metri, insa coridorul coteste, si acolo-- iata-i -- trei sudori, lasati pe vine, fac sa izvorasca fantani de scantei. Ce priveliste! Trei barbati cu masca de protectie parca sadesc pe dusumea(in propria gradina) un fel de ferigi de foc martiene, galbene si rosii, care nu vor nicidecum sa se prinda(iar prinzandu-se, sa creasca) pe aceste coridoare de spital.


Citatul e din "Underground" de Vladimir Makanin. Nu e reprezentativ pentru roman, da' e o imagine foarte plastica, pe mine m-a lasat cu gura cascata(adica nu m-as fi gandit niciodata la o astfel de comparatie). Romanul e destul de real, cu trimiteri la clasicii literaturii ruse. Eroul e un scriitor contemporan(un boschetar, asa e vazut de catre ceilalti) care incearca sa se adapteze la "capitalismul" din Rusia dupa destramarea URSS. Aduce putin cu "Crima si pedeapsa". Eroul se plimba mai tot timpul pe coridoare (de camin sau de spital), iar cand iese din aceasta lume a metrilor p.(cum se exprima autorul) face el ce face si mai ia glanda cuiva, bineinteles din motive intemeiata(prima oara era in legitima aparare, fusese jefuit si mai apoi victima i-a cazut un KGB-ist care voia sa-l toarne). Nimereste apoi la un spital de nebuni(unde era internat si fratele sau) si doctorii de aici incearca sa-l traga de limba prin diverse metode "medicale"...Mai multe nu va spun... E cam groasa cartea(583 pag), da' isi merita timpul investit in ea!
P.S. Cartea poate fi comandata de aici http://www.polirom.ro/titluri.cgi?action=titluri&class=details&id=1715&colectia= cica ar costa doar 3.99 lei+taxe postale 2.8 lei

2 comentarii:

Cristina-Andreea Nourescu spunea...

aici sunt total de acord cu tine, rusii sunt chiar excelenti la capitolul romane...si pe asta l-ai citit cu o tigara capatata intre buze? (apropo...faina poezia aia)see ya!

iuliansirbu spunea...

asta cred ca tre' citit cu vodka langa tine ca sa intri in atmosfera! io ma chinui de vreo 2 luni sa telmin cartea...


View My Stats