duminică, 17 februarie 2008

cine urmeaza? transnistria? sau transilvania?

Precedentul a fost creat. Astazi, Kosovo si-a declarat independenta. Serbia si Rusia n-o sa recunoasca niciodata acest stat fantomatic, spre care SUA si o parte din UE privesc cu ingaduinta. Problemele de drept international ma depasesc, nu o sa ma apuc sa comentez ce inseamna acest lucru pentru viitorul relatiilor politice si economice ale Europei in special si ale lumii in general. Este un stat mic, bineinteles, dar este un stat aflat intr-o fosta/actuala/viitoare zona de conflict. Credeti ca sarbii vor sta cu mainile in san? Sau rusii? Se vor mai ciurui astia pe acolo cativa ani, pentru ca sarbii sunt un popor mandru, un popor care-si iubeste tara.

Intr-un fel, nu-i inteleg pe rusi. Acum declara ca nu sunt de acord cu declararea independentei statului kosovar fata de Serbia, dar maine-poimaine, cand va fi discutata si problema Transnistriei(desi, daca stau sa ma gandesc, cred ca cineva deja stie cum vor evolua lucrurile si in aceasta privinta) vor sari de cur in sus sa fie recunoscut acest statulet, care oricum e controlat din umbra de catre ei.

Daca va intrebati cum va supraviatui micul stat kosovar, uitati-va la Transnistria. Economia subterana va fi in floare(trafic de tigari, droguri, alcool, carne vie, arme si tot tacamu') si vor primi "sponsorizari" de la tarile arabe. Cine va castiga din toata aceasta afacere? Producatorii de arme ca se vor ciurui astia pe acolo(si chiar daca n-o sa se bata kosovarii cu sarbii, tot se vor cumpara arme pentru asigurarea pacii de catre KFOR). Ah, si cei care tiparesc harti se vor umple de bani. Va dati seama ca toate hartile sunt depasite daca noul stat e recunoscut oficial?

Niciun comentariu:


View My Stats